Denize şaşı bakan anlayış... | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Denize şaşı bakan anlayış...

 

Bedir SOLMAZ

Kültürpark yaklaşık 4 yıldır şantiye gibi, sökülen beton kaplamaların yerine yenisi dökülüyor! Hilton Oteli’nden Mezitli’ye kadar uzanan sahil şeridi toz, çamur ve pislik içinde! İnsanların ulaşmakta güçlük çektiği mavi sonsuzluğun boynu bükük! Deniz, deniz emekçileri... 

1970'li yıllarda okuduğum Reşat Enis'in Ekmek Kavgamız romanındaki Egeli süngercilerin hazin öykülerinin belleğimde açtığı izler varlığını sürdürüyor hala... 

Deniz acı...
Deniz özgürlük… 
Deniz dışarıya, yeniliklere, keşiflere, icatlara uzanan yol… 

Agamemnon’un komutasındaki Yunan orduları, bazı tarihçilere göre ilk soykırımının yapıldığı Troya’ya binlerce gemiyle ulaştılar…  
Ferdinand Magellan yerkürenin yuvarlaklığını, ChiristofColumbus Amerika'yı keşfetmiş… İspanyol sömürgeciler okyanusları aşarak Latin Amerika’ya ulaşıp Aztek ve Maya Uygarlıklarını talan etmiş… 
Topraklarından koparılarak Amerika’ya köle olarak satılan Afrika yerlileri yine deniz yoluyla taşınmışlar… 
Dünyanın 4/3’nü kaplayan denizler daha ne macera ve savaşlara sahne olup, ne değişimlere uğramış… 
Yani ne yönde kullanılırsa o şekilde sonuçlar doğurmuş! Peki böylesine verimli zenginliğe, üç tarafı denizlerle çevrili, her fırsatta Barbaros’un torunları olmakla övünen Anadolu insanı nasıl yaklaşıyor? 

“Gün olur alır başımı giderim/ denizden yeni çıkmış ağların kokusuyla/ o ada senin/ bu ada benim/ yelkovan kuşlarının peşi sıra…” yolunda dizlerle güzellemeler dizen Orhan Veli gibi şairlerimizin güzel duygularını bir tarafa ayırırsak, durumun iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz! Denizyoluyla yapılan yük ve insan taşımacılığı gülünç düzeyde! Bunun içindir ki, otomotiv sanayisini semirtmek adına parlatılan karayollarında her yıl meydana gelen trafik kazalarında binlerce insanımız canından oluyor! 
Balıkçılığın defteri çoktan dürülmüş, ülke tüketiminin yarışından çoğu karadaki çiftliklerden karşılanıyor! 
Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip iller arasında yer alan, geçmişi antik çağlara uzanan Mersin’e bakacak olursak durum daha da vahim! Kızkalesi’nin dışında denizden dişe dokunur artı değer üreten yer neredeyse yok gibi! 
Bazı çokbilmiş yöneticiler, arazi sıkıntısı çekiliyormuşçasına kent merkezindeki güzelim kumsalı kayalarla doldurup park düzenlediler! 
Deniz Otobüsü Projesini rafa kaldıran son belediye başkanı da çakma karaya kondurulan, vatandaşın oturup çay-kahve içip soluklanacağı cafeleri yıktırdı! 
Tartışmalı da olsa Çamlıbel’e açılan kurulan Denizpark kapatılıp viraneye dönüştürüldü! 
Yani bir anlamda toplumun denizle olan sınırlı ilişkisi kesiliyor! Oysa deniz özgürlüğün yanı sıra uygarlığa da açılan kapıdır! Zaten Mersin’de nüfusun büyük çoğunluğu denizi sadece uzaktan seyretmekle yetiniyor!   
Hani,”Su akar, deli bakar!” deseler de, maalesef biz onu bile yapamıyoruz! Dünyanın hiçbir yerinde denize böyle sırt çevrilmez! Denize şaşı bakan anlayıştan güzellikler tohumlaması beklenebilir mi?

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA