Mersin’in Efsane Başkanı Kaya Mutlu ölümünün 2. yılında mezarı başında anıldı. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Mersin’in Efsane Başkanı Kaya Mutlu ölümünün 2. yılında mezarı başında anıldı.

 

Ziya Keskinışık / Kaya Mutlu’yu anlatıyor.

Sabahın en erken saatlerinde 

kalkar ve hizmetleri incelerdi 

Kaya Mutlu ile ilk kez 1974 yılında tanıştım. Seçimden oldukça güçlü rakipleriyle yarışmasına rağmen iyi bir farkla kazanma başarısını göstermişti.

Bir gün Hürriyet Gazetesi Mersin Temsilcisi Müfit Bekiroğlu ile bir konu hakkında bilgi almak için Başkan Kaya Mutlu’nun yanına gitmiştik. 

Birlikte sohbet ederken bana dönerek, “Sayın Keskinışık Mersin Belediyesi’nin fotoğrafhane bölümüne bir sorumlu lazım. Bizimle çalışır mısın?” diye sorarak bana iş teklifinde bulundu. Bende kabul ettim. 

O tarihlerde Mersin Belediyesi’nde basın bürosu iki bölümden oluşuyordu. Haber bölümü ve fotoğrafhane bölümü ayrıydı.  Bende fotoğrafhane sorumlusu olduktan sonra haber bölümü ile ortaklaşa haberleri basına servis yapmaya başladık. 

Mersin Belediyesi, Kaya Mutlu’nun belediye başkanı seçilmesinin ardından çok yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Hatta önemli birçok birimin başına Ankara’dan uzmanlar getirmişti. Elektrik mühendisi, Şehir Plancısı, Ziraat Mühendisi gibi…Mersin’e davet ederek getirdiği bu isimler hala Mersin’de yaşamaktadır

Kaya Mutlu’nun Mersin için ilk önemli işi ise Berdan projesini başlatması ve bitirmesi olmuştur. Başkan Mutlu’nun daha belediye başkanı olmadan önce Devlet Planlama Teşkilatında çalışırken Mersin için Berdan’ı ve Mersin’e su pompalayacak olan tesisi o yıllarda projelendirdiği de ortaya çıktı. 

Bir taraftan tesis yapılırken bir taraftan da Tarsus-Mersin arasına dev borular döşendi. Bu çalışmalar 1980 yılına kadar sürdü ancak 12 Eylül askeri müdahalesi nedeniyle görevden alındığı için bu içme suyu projesinin açılışını yapmak Kaya Mutlu’ya nasip olmadı. 

Sayın Kaya Mutlu, belediyede daha konforlu araçlar olmasına rağmen Renault marka makam aracına binmeyi tercih ederdi. Aynı zamanda uyumayı sevmeyen bir yapıya da sahiptir. Başkan Mutlu, günde 3-4 saat uyku ile idare eder ve bazen uyku ihtiyacını seyahatlerde arabada uyuyarak gidermeye çalışırdı. Az uyku uyuduğu için makam aracını sabahın en erken saatlerinde evinin önünde ister ve makam şoförü ile kentin en küçük sokağına kadar gezerek yapılan hizmetleri incelerdi. Bu incelemeler sırasında hizmetlerde gördüğü eksiklikleri, aksaklıkları elindeki teybe anlatır ve bu teybi özel kalem aracılığıyla çözülüp ilgili kurumların idare müdürlerine gönderilerek gereğinin yapılmasına sağlardı. 

Diğer kentlerde yapılan hizmetleri mutlaka inceletirdi. Bunların en çarpıcı örneği ise fuar ve festivaldir. 

Sayın Kaya Mutlu geldiğinde sene de 1-2 gün süren Mersin şenliklerini kaldırarak onun yerine Mersin Moda ve Tekstil Festivalini organizesini planladı. 
21 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenmeye başlanan festival sayesinde Mersin halkı daha önce hiç görmediği ünlü sanatçıların konserlerini günlerce izleme şansına sahip olurdu. 

Bu Moda ve Tekstil Festivali özellikle İzmir Fuarının bitişine tarihlendirilir ve bu sayede İzmir festivalinden sonra hemen hemen tüm sanatçılar Mersin’e gelerek günlerce konser verirdi. Mersin halkı müzikal oyunlarla o yıllarda tanışmıştı. Çok ünlü sanatçıları ve hemşehrilerini o festivallerle görür ve dinlerlerdi. 

Sayın Kaya Mutlu’nun ayrıca Ankara ve İstanbul’da bulunan önemli basın temsilcileri ile de arası çok iyiydi. Mersin Fuar ve Festivaline tüm Ankara ve İstanbul basını davet edilirdi. Uzun yıllar bu görevi de ben üstlenmiştim. O nedenle Mersin’in bürokrasi de ve ulusal basın da çok müstesna bir yeri vardır. 

Kaya Mutlu bilindiği gibi; 5 bin kişiye iş 25 bin kişiye güvence sloganı ile seçime girerek büyük bir farkla seçimi kazındı. Sayın Mutlu seçimlerde verdiği sözü yerine getirerek 5 bin kişiyi işe aldı. 

Türkiye’de kemer sıkma politikasının uygulandığı bir dönemde işe alınan 5 bin kişinin maaşları aldığında kente katkısı gözle görülmeye başlandı. 5 bin kişiye dağıtılan maaşlar bu süre içerisinde esnafın kasasına girmeye başlayınca kent ekonomisinde büyük bir canlılık yaşandığını ekonomistler bile ifade eder olmuştu. 

5 bin kişiye dağıtılan maaş kent ekonomisine canlılık getirdi ama bir o kadarda belediye bütçesini sıkıntıya soktu. Bu nedenle Başkan Mutlu’nun bir ayağı Ankara’da her ay işçi maaşı bulmaya çalışırdı. Yaşanan sıkıntılar sonrasında maaşlar geç ödenmeye başlayınca da işçi ve sendikalar tepki eylemi başlatmaya başladılar. Bu arada en yıpratıcı eylem ise çöp toplamama eylemi olmuştur. 

İşte bu ortamda gidilen yerel seçimlerde rahmetli Okan Merzeci belediye başkanlığını tekrar Kaya Mutlu’dan geri aldı. Kaya Mutlu’nun da belediye başkanlığı bu seçimle son bulmuş oldu. 

Tarih:2012



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA