Tarihi Mersin ne olacak? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Tarihi Mersin ne olacak?

 

Bedir Solmaz’ın Kaleminden

Mersin neredeyse Toroslar’ın tepesine kadar betonla bezenirken, tarihi kent merkezi dökülüyor. 

Bu arada beton sevdalıları her fırsatta kentsel dönüşümden de dem vuruyorlar! 

Mersin’de çağdaş anlamda kentsel dönüşümün yaşama geçirilemeyeceğinin her fırsatta altını çizerim; çünkü sosyal belediyeciliğin rafa kaldırılmasına paralel ilgili kurumlarda egemen olan siyasi ve ekonomik eksenli rant anlayışı, doğal olarak kentin şekillenmesine de yansıyor!   

Bu gerçeği çalışma yaşamımın yaklaşık 25 yılını geçirdiğim belediye çatısı altında yakından gözlemledim; burada örneklerini vermeyi gerekli görmediğim bazı uygulamalar, olumlu da olsa salt siyasi nedenlerle işbaşına gelen başkanlarca sil baştan değiştirmiştir. Yani seçilen her başkan, kent gerçekleri yerine sözde hizmetlere kendi görüşünün çıkarı doğrultusunda yön verme yolunu seçiyor! Sözü kentsel dönüşümden açtığımızdan diğer konuları bir kenara bırakıp Mersin’in çarpık yapılaşmasının irdelenmesinin daha yararlı olacağı kanısındayım. İsterseniz önce kentin yapı stokundan başlayalım:  Yapılanması çağdaş şehircilik ölçütlerine göre planlanamayan Mersin’de, bir fotoğrafa karesinde 3 kuşak yapıyı görmek mümkün. 4 kuşaktan oluşan Mersin’in yapılarının büyük çoğunluğu bilimsel ve teknik verilere göre korozyon tehdidi altında bulunuyor! 

Gelişmek yerine, çarpık kentleşme ve plansız yapılaşmayla hacmi büyüyen Mersin’in mimariye dönük yaşamsal sorunları, belediyeler arasında yaşanan yetki tartışmalarıyla bir anlamda ertelenirken, özellikle kent merkezindeki binalarının büyük bir bölümü kullanım ömürlerini doldurmuş konumdalar! 

Kayıtlara göre yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip Mersin’de, 1. kuşak olarak değerlendirilen 1900’ün başlarında vücut bulan yapıların birçoğu yıkılmış olup, tek tük kalanlar ise sit kapsamına alınsa da büyük ölçüde kaderlerine terk edilmiş durumdadırlar! 

1940’lı yıllarda inşa edilen 2. kuşak yapılar ise sınırlı sayıda örneğin dışında, 1970’li yıllarda başlayan yapsat furyasıyla nerdeyse tamamen ortadan kalkarken, kalanlar ise günümüzde harabeye dönüşmüşlerdir. 3. kuşak yapılarsa kentte 1970’li yıllarda tohumlanan apartman kültürüne paralel Mersin’i çarpık fiziki değişikliğe uğratan, kar esasına dayalı yapsatçılık ürünü 40 yaşını doldurmuş binalardır. 4. Kuşak yapılar ise, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası yapılan düzenlemeler doğrultusunda inşa edilen binaları kapsar; güncel örnekleri büyük ölçüde Yenişehir’de yer almaktadır. Kentteki yapılar, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan tespitlere göre büyük risk taşıyor! 

Normal koşullarda risksiz gibi görünen binaların, beton ve donatı demirlerinin zaman içinde korozyona uğramaları eşyanın tabiatı gereği olup depremlerdeki yıkım ve hasarların ana nedenidir.   Gelişmiş ülkelerde asrı deviren betonarme binalar Türkiye’de ortalama 40-70 yıl arasında ömre sahip! 

1970’li yılların yapsatçı anlayışı göz önüne alındığında yüz binlerce insanın barındığı binaların denetlenerek güçlendirmeye tabi tutulmaları gerekse de, belediyelerin anılan yönde hiçbir çalışmasının bulunduğu söylenemez!   

Belediyelerin önceliği bol bol beton döküp verimli tarım alanlarını rant odaklı yapılaşmaya açmak! 

Yapılar eskimiş, tarihi Mersin yok oluyormuş umurlarında değil!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA