Çöken bir uygarlık | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Çöken bir uygarlık

 

Amiral Soner Polat / Aydınlık Gazetesi

En genel anlamıyla medeniyet, bir toplumda ortaya çıkan din, mezhep, dil, gelenek ve görenekler, örf ve âdetler, örgütlenme şekli, teknolojik birikim, sanatsal derinlik, idealler, üretim biçim ve ilişkileri ile tarihi süreç içerisinde ortaya çıkan tüm kurumlar ve yaratılan değerlerdir. Medeniyet konusundaki en güzel tanımlardan biri de Friedrich Engels (1820-1895) tarafından yapılmıştır: “Uygarlıklar bir mucizeyle açıklanamayacak kadar derin köklere sahiptir. Kültürel ve bilimsel birikim, bin bir kaynaktan beslenir ve bir renk cümbüşü oluşturarak yerkürenin en geniş coğrafyasına yayılır.”

ONLARIN DA ÖMRÜ VARDIR!

Medeniyetlerin de bir ömrü vardır. Kendilerinden önceki uygarlıklardan da beslenerek doğarlar, gelişirler, yükselirler, duraksarlar ve çökerler. Ama kesinlikle uzun ömürlüdürler. Unutulmaması gereken altın bir kural vardır. Uygarlık, zenginlikle beslenir. Bu, su ile tarım ürünü arasındaki ilişki gibidir. Su yoksa ürün de yoktur. Medeniyetler, siyasi değil, birer kültürel güç olmalarına rağmen, siyasi gücü besler ve onu her türlü rekabete hazırlarlar. Medeniyetler yağmur bulutları gibidir. Ondan mahrum kalan bir siyasi varlık susuz kalır; sağlıklı bir gelişim süreci izleyemez.

DÖNÜŞ SEYRİ KAÇINILMAZDIR

Uygarlıklar sonsuza kadar devam edemez. Zirveye ulaştıktan sonra geriye doğru bir seyir başlar. Bunun çeşitli nedenleri vardır. En önemli neden, zamanın ruhuyla uyum sağlayamamasıdır. Dönem artık her açıdan başka bir dönemdir. Mevcut toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal yapı köhnemiştir. Kurulu düzen bu büyük değişimin farkında bile değildir. İleriye doğru büyük bir değişim ve dönüşümü gerçekleştirebilecek bütün yapılar bozulmaya başlamıştır. Çürümüş sistem, sıkıştıkça, köhnemiş düzene daha da sıkı sarılır. Sistemin değil ilerleme için bir adım atacak, ayakta duracak mecali bile kalmamıştır.

ABD VE ZAMANIN RUHU

Bu durum hem tek tek kişiler hem kurumlar hem de devlet aygıtı için geçerlidir. Zamanın ruhuna ve mekânın gerçeklerine göre örgütlenen diğer uygarlıklar, çökmekte olan uygarlığın siyasi hâkimiyetini tartışmalı hale getirerek çöküşünü hızlandırır. Batı uygarlığının lokomotifi olan ABD dikkatle incelendiğinde, uygarlık adına insanlığın çıkarına olan bir kırıntı bile bulunamaz! Hukuk, adalet, insan hakları ve her türlü değerini yitiren bu ülke kin, nefret, düşmanlık, savaş ve terörden beslenmektedir. Kapitalizm, Batı medeniyetinin üstün bir değeri olarak kabul edilse bile kapitalizme yönelik en büyük saldırı yine ABD’den kaynaklanmaktadır. ABD, kapitalizmin ruhuna aykırı olarak, karşılıksız para basarak ve silahlı gücü ile dünyayı tehdit ederek ülkelerden haraç almaktadır. Kaldı ki emperyalizm aşamasına geçen kapitalizmin artık insanlığın önündeki en önemli engel olduğu yaşayarak öğrenilmiştir.

NASA KOMÜNİST Mİ?

Bu o kadar öyledir ki, kapitalizmin bilim ve teknoloji kalesi olan NASA bile “biriktirilmiş ekonomik fazlalıklar toplumda eşit bir şekilde dağıtılmadığı takdirde, önünde sonunda bir çöküşün meydana geleceğini” bir raporla kamuoyuna duyurmuştur. Bu rapor tüm dünyada, özellikle kapitalizmin önde gelen ülkelerinde öylesine büyük bir şaşkınlık yaratmıştır ki, “NASA komünist mi oldu?” şeklindeki yorumlar gazete sayfalarını süslemeye başlamıştır.

KAPİTALİST ABD, KOMÜNİST ÇİN!

ABD, mal, sermaye ve hatta iş gücünün serbestçe dolaşımına imkân tanıyan, kutsal bir paye verdiği küreselleşmeyi dünyaya adeta zorla dayatmıştır. Ama geçen zaman içinde kendini bile tanıma yeteneğini kaybeden ABD, yanlış bir kulvara girdiğini anlamıştır. Çünkü çöken ve çürüyen ABD sistemi üretim yeteneğini kaybettiğinden, serbest ticaret bu ülkeye devasa dış ticaret açığı olarak geri dönmüştür. Kaderin garip bir cilvesi olsa gerek, günümüzde ABD koruma duvarları ile soluk almaya çalışırken, küreselleşme ve serbest ticaret komünist bir ülke olan Çin tarafından savunulmaktadır. Bu durum, tek başına bile ABD’nin temsil ettiği uygarlığın iflasının açık ve net bir göstergesidir. ABD medeniyeti süresini doldurmuştur. ABD, silahla, terörle, baskı ve şantajla iflas eden sistemi sürdürmek istemektedir. Her sistem az ya çok belirli düzeyde “rıza” ile ayakta kalır. Bütün dünyanın karşı çıktığı bu mafya ve haraç düzeni uzun süre devam edemez!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA