Bor Madeni… | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Bor Madeni…

 

Nevzat Erol’un Kaleminden

Kırka, Eskişehir’in Seyitgazi İlçesine bağlı şirin bir kasaba. Önceleri dönemin idari sistemine göre yaklaşık 20- 25 köyün bağlı olduğu Nahiye yani bucak merkezi…

Bucak Merkezinde (Nahiyede) olması gereken şekliyle;
Nahiye Müdürlüğü, Jandarma Karakolu, Nüfus Memurluğu, Tarım- Kredi Müdürlüğü, Meteoroloji Memurluğu gibi birimler var. 
Hayvancılık… Arpa- Buğday, Haşhaş ve Pancar Ekiciliği ağırlıklı bir yöre… 
Çifteler Köy Enstitüsü Mezunu İlk Başöğretmen Seyit Ahmet Şen, Necati Erol ve onları takiben Şevket İnce, Seyit Ahmet Adıyaman ve Hasan Aysoy gibi Köy Enstitüsü çıkışlı eğitim sevdalıları sayesinde okuma yazma oranı oldukça yüksek sayılacak bir belde… 
1960’lı yıllarda bu kasabada Bor Madeni bulunur… Hem de Dünya Bor Rezervinin %73’ünü karşılayacak çokluktadır maden… 
Boraks nedir, ne değildir, kimse bir şey bilmez, anlamaz uzun süre. Ancak kısa bir süre sonra bu madenin “Atom Sanayisinde, Füze Sanayisinde, İlaç Sanayisinde ve daha birçok sektörde kullanıldığı öğrenilir.
Bu arada madeni işleten İngilizler “MUAYENEYE GÖNDERİYORUZ” bahanesiyle her gün onlarca Kamyon Boraks Madenini Kırka’dan götürürler. (Bu muayene işi (!) yıllarca sürer)
Kimse bir şey demez, kimse “Bu maden nereye gidiyor?” diye sormaz, soramaz… 
O yıllarda Malatya ve Çorum gibi illerde İlköğretim Müfettişi olarak görev yapan Kırka’lı Necati Erol, üzerindeki her türlü baskıya rağmen Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM ve ilgili Bakanlıklara yazdığı dilekçeleriyle, dönemin çok güçlü gazetecisi İlhan Selçuk gibi, Fakir Baykurt gibi aydın ve yazarlara mektuplarıyla dikkatleri KIRKA ve BOR MADENİ üzerine çekmeyi başarır. 
Ve 1960’lı yılların sonunda Bor Madeni devletleştirilerek Etibank’a devredilir. 
Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Mezunu Necati Erol da 1971 yılında Kırka’nın ilk kurucu Belediye Başkanı olur.
Yıl 1975- 1976 Necati Erol’un Başkanlığında Kırka’nın Belediye Meclis Üyeleri ve Muhtarları dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e kutlama ziyaretine giderler. 
Başbakan Ecevit’e Bor’dan yapılma ‘Başbakan Bülent Ecevit’ yazılı bir hediye sunarlar. Kendisine sunulan hediyeyi hayranlıkla izleyen Ecevit, 
“Bu isimliği nasıl yaptınız, nerde yaptırdınız?” diye Kırka’lı heyete sorar.
Heyetin ve Kırka’nın Belediye Başkanı Necati Erol, “Efendim Kasabamızda çıkan Bor Madeninden yaptırdık” der.
Başbakan Ecevit teşekkür ettikten sonra sözlerini şöyle tamamlar;
“Ben ‘AK GÜNLER’ SLOGANIMI BOR’A GÜVENEREK SÖYLEDİM!” 
O gün, bu gün Etibank’ın işlettiği Bor ve Türevleri Kırka İşletmelerinde binlerce insan çalışmakta ve ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlanmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada TMMOB ‘İstanbul Şubesi Çevre Mühendisleri Odasının’ paylaşımını okuduğumda, doğruysa eğer, içim burkuldu... Canımın yandığını hissettim… Paylaşım aynen şöyle;
“Etibank’ın asıl değeri 9 TRİLYON DOLAR… Yani 9 Milyon, 9 Milyar değil… 9 TRİLYON DOLAR…
ABD sadece 40 milyon dolara kapatacak.Yazıklar olsun… KAPTIRANA, VERENE, SUSUP SEYREDENE…
Etibank özelleştirilecek. Ve alıcısı ABD…
Borla çalışan araba üretildi. Maliyeti 200.-TL olan BOR’LA 19.000 km. YOL YAPILABİLİYOR. Bu demek oluyor ki petrole son… Bor’la çalışan araba için patentli 600 PROJE var… Bazı batılı ülkeler “Bor Madeni kansere neden oluyor” dedikodusunu yapıyorlar. Oysa bu mucize maden KANSER TEDAVİSİNDE DE kullanılıyor. Türkiye kıskaçta.   
TÜRKİYE DÜNYA BOR REZERVİNİN % 73’ÜNE sahip… Ve TÜRKİYE GELECEĞİN DUBAİ’SİDİR.”
Hal böyle böyleyken, İktidar olsun, Muhalefet olsun, en başta ESKİŞEHİR’İN MİLLETVEKİLLERİ ne yapıyorlar?
Ve Kırka’lılar ve Kırka’da yaşayanlar SİZ NE YAPIYORSUNUZ? Bu işin Sağı – Solu olmaz! Ak Partisi- CHP’si ya da başka partisi olmaz!  
Dünya Bor Rezervininin % 73’ü sizin topraklarınızdan çıkıyor.
İlçe olmaya en yakın yerleşim merkezisiniz…
Hatta Kırka’da Anadolu veya Osmangazi Üniversitelerine bağlı Madencilik Yüksek Okulu bile açılabilir.
40 yıllık Belediyeniz de kapandı.   
Dünya gözünü dikmiş Bor Madenine ve Kırka’ya…
Siz ne yapıyorsunuz?                                          
Bir de ‘Kırka’lılar Derneğiniz’ var, o dernek ne yapıyor?
Niğde’nin BOR İlçesinden söz etmiyorum, Kırka topraklarından çıkarılan BOR MADENİNDEN söz ediyorum!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA