Mersin’de doğayı uğur böcekleri koruyacak | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Mersin’de doğayı uğur böcekleri koruyacak

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi akıllı çevre vizyonu ile hareket ederek doğaya dost, kendi kendine yetebilen yaşam alanları oluşturmak için harekete geçti.

Büyükşehir bu amaçla park ve bahçelerdeki kültür bitkilerinde yer alan organizmaları kimyasal yollarla değil doğal yöntem olan biyolojik mücadele yöntemini,uğur böceği ve insanlara zararsız predatör böcekleri doğaya bırakarak başlattı.
Kültür bitkilerinde ürün kayıplarına neden olan birçok zararlı organizma ve zararlı böceklerin yaptığı tahribatları önlemek amacıyla çalışmalar yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi, doğaya zarar veren kimyasal ilaçların yerine entegre mücadele çerçevesinde zararlı organizmalarla mücadelede doğanın ekolojik yapısını koruyan bir yöntem olan Biyolojik Mücadele yöntemi uygulamaya başladı.
Salınım pilot bölgelerde gerçekleştirildi
Bir süre önce çalışmalarına başlanılan proje kapsamında pilot bölge olarak belirlenen Tarsus Kültür Park ve Mersin Kültür Park’ta bitkiler üzerindeki zararlı ve faydalı böcek popülasyonlarının inceleme çalışmasını gerçekleştirilmişti. İncelemelerin tamamlanmasının ardından pilot iki bölgede de uğur böceği ve insan sağlığına zararsız predatör böceklerin salınımı gerçekleştirildi.
Parkları ve yeşil alanları kimyasal ilaçlarla değil doğal mücadele yöntemleri ile koruma altına alarak doğal yaşamı korumayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, baharın gelişi ile birlikte Tarsus Kültür Parkı ve Mersin Kültür Parkı’nda belli noktalara uğur böceği ve insanlara hiçbir zararı olmayan ChrysoperiaCarnea, AenasiusArizonensis, ChilocorusBipustulatus,  AphidiusColemani ve OriusNiger adındaki 5 farklı türdeki predatör böcekleri bıraktı. 
Doğayı uğur böcekleri koruyacak 
Büyükşehir, canlıların uyum ve denge içerisinde varlıklarını sürdürmelerini sağlayabilmek adına park ve bahçelerdeki kültür bitkilerinde yer alan zararlı organizmaları tamamen yok etmeden ve doğanın dengesini bozmadan uğur böcekleri ile koruma altına alıyor.
Tarım Bakanlığı’na bağlı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Biyolojik Mücadele biriminde görevli Ziraat Yüksek Mühendisleri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı ilgili teknik personel tarafından yapılan salınım belirli aralıklarla ilkim ve böceklerin durumuna göre gerçekleşecek.
Proje sayesinde Mersin parkları ve yeşil alanları biyolojik mücadele yöntemi ile korunurken, çocuklar ve her yaştan insan kimyasal ilacın olmadığı bir havayı soluyacak.
“Çocuklar ilaçsız, temiz hava soluyabilecek”
Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı ziraat yüksek mühendisi Ferda Yarpuzlu, “Enstitümüz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında bir anlaşma yapıldı. Park ve bahçelere faydalı böcek salımı yapacağız. Bu yöntemle kimyasal ilaç kullanımı azaltılacak veya tamamen yok edilecek. Bu amaçla iklim ve böceklerin durumuna göre farklı tarihlerde salınım yapacağız. Bu ikinci salımımız. Bir sonraki salımı Haziran ayında düşünüyoruz. Farklı türlerde predatörlerimizi ve uğur böceğini salarak ilaç yerine biyolojik mücadele yaparak özellikle parklarda çocukların dolaştığı yerlerde ilaçsız temiz hava soluyarak oynayabilecekler. İnsanlarımız gelecek ve parklarda rahat rahat oturacak. Çevre kirlenmeden sağlıklı bir şekilde zaman geçirebilecekler” dedi.
Biyolojik mücadele yöntemi nedir?
Zararlı organizmalarla mücadele yöntemlerinden biri olan biyolojik mücadele yöntemi, çevre, insan ve hayvan sağlığına duyarlı bir mücadele yöntemi olup en basit haliyle ’kültür bitkilerinde ürün kayıplarına neden olan zararlı mücadelede doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılması’ olarak tarif ediliyor. Diğer mücadele yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik mücadelede de hedef, zararlı organizmayı tamamen ortadan kaldırmak değil, zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiğinin altında tutarak ekolojik dengeye katkı sunmak.

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA