Kazım Karabekir’in Kızı Timsal Karabekir Mersin’de | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Kazım Karabekir’in Kızı Timsal Karabekir Mersin’de

 

Kurtuluş Savaşı’nı başlatan komutanlarımızdan birisi olan ve

Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen konferansa Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hikmet Koç, KKTC Kültür ve Eğitim Ataşesi Yusuf İnanıroğlu, Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın fahri sanat danışmanı Kudret Ünal, öğrenciler ve çok sayıda Mersinli katıldı.

Kazım Karabekir Vakfı’nın ambleminin renkleri olan sarı, kırmızı ve yeşilin Türklerin Orta Asya’dan getirdiği öz renkler olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Timsal Karabekir, Atatürk’ü, Cumhuriyet’i ve babası Kazım Karabekir’i anlatırken duygusal anlar yaşadı. Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir Paşa, Refet Bele ve Rauf Orbay’ın Kurtuluş Savaşı yıllarından fotoğraflarını paylaşarak Çanakkale Savaşı, Büyük Taarruz,  Amasya Genelgesi, Kars ve Erzurum’un kurtuluşu, Gümrü, Kars, Moskova antlaşmaları ve Kazım Karabekir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduğu dönemleri anlattı.

“Allah Türk’ün kurtuluşu için ilahi bir kadro göndermiş”

Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’ya çıkan ilk beşlilerden bahsederek, bugünkü nesillerin rahat yaşayabilmesi için binlerce insanın Kurtuluş Savaşı’nda şehit ve gazi olduğunu, ülke olarak birçok bedel ödediğimizi söyleyen Karabekir,  “Allah gerçekten Türk’ün kurtulmasını istemiş ki bu ilahi kadroyu göndermiş. Anadolu’ya ilk çıkan beş inanmış yürek; Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir Paşa, Refet Bele ve Rauf Orbay... Rahmetli Tarihçi Cemal Kutay onlara beşi bir yerde altınlar derdi” dedi.

“Nusrat’ın içerisine girdiğiniz zaman telsiz konuşmalarını yüreğinizle dinleyebiliyorsunuz”

Konferansta Nusrat Mayın gemisinin fotoğraflarına da yer veren Karabekir, Nusrat’ı jilet olmaktan kurtararak müze haline getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ederek, “Konferansa gittiğim yerlerde Nusrat mayın gemisinin nerede olduğunu soruyorum, pek kimseden yanıt çıkmıyor. Ben yüreğimde minnetle değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza Nusrat’ı denizin dibinden çıkarıp, müze haline getirdiği için çok teşekkür ediyorum. Nusrat’ın içerisine girdiğiniz zaman telsiz konuşmalarını yüreğinizle dinleyebiliyorsunuz. Nusrat mayın gemisi sabaha kadar mayınladığı Çanakkale’ye gelip çarpan her zırhlı ya batıyor ya kaçıyor. Dünyaya haykırıyoruz ‘Çanakkale geçilmez’. Çanakkale Savaşı’nın dünya tarihinde bir benzeri daha yok. Sizden ricam kınalarda, düğünlerde ‘Hey on beşli’ türküsünde oynamayın. Çünkü o türkü Çanakkale Savaşı’na giden yiğitleri anlatıyor   ” şeklinde konuştu.

Karabekir Paşanın albümünden çok özel fotoğrafları paylaşan Timsal Karabekir, Kurtuluş Savaşı yıllarında birçok zorluğun yaşandığından, Doğuda asıl mezalimin Ermenilere değil Türklere yapıldığını babası Kâzım Karabekir’in, “O kadar yaklaştım ki Erzurum’a insanlar beni karşılıyor. Dişlerini görecek yakınlıktayım. İnsanlar beni gülerek karşılıyor. Biraz daha yaklaştığımız zaman dehşetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafından canlı canlı kazığa oturtulmuştu. Izdıraptan kasılmıştı çeneleri. Allah benim gözümün gördüklerini dünya üzerinde hiçbir göze göstermesin. İşte bizim canlarımız bizim topraklarımızda böyle can verdiler ” sözüyle aktardı. Karabekir, tüm araştırmalara rağmen Türkiye topraklarında toplu Ermeni mezarına rastlanmadığını da sözlerine ekledi.

“Yetimler babası, kahraman Kâzım Karabekir Paşa Hazretleri”

Karabekir, babasının Sarıkamış`ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini söylerken, Babasını Mekke`de koleradan kaybettiği için küçük yaşlarda yetim kalan paşanın bu konuda hassas davrandığını söyledi. Timsal Karabekir, babasının ilgilendiği yetim çocukların tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu dikerken, jimnastik yaparken, ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş çok sayıda fotoğrafını vatandaşlarla paylaştı.

Ayrıca Kazım Karabekir’e Trabzon'daki Ermeni Yetimleri Okulu tarafından verilen bir fotoğraftan bahseden Timsal Karabekir, bu fotoğrafın altında “Yetimler babası, kahraman Kâzım Karabekir Paşa Hazretleri / Trabzon Ermeni Yetimleri tarafından 9 Eylül 1919..” yazdığını söyleyerek, Türklere, Ermeniler konusunda atılmaya çalışılan iftiralara karşı başlı başına tokat gibi bir cevap olduğunu dile getirdi.

Kazım Karabekir'in geçmiş olayları değerlendirirken belirttiği, "Yanlış bilgi felaket kaynağıdır" sözüne vurgu yaparak gençlere öğütler veren Timsal Karabekir, Kazım Karabekir'in 1919 yılında taş plağa çektirmiş olduğu "Türk Yılmaz" ve "Hür Vatan" isimli marşları dinleterek konferansı bitirdi.

Konferansın sonunda vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Timsal Karabekir’e Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hikmet Koç, Olba Mozaiği ve çiçek takdim etti.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA