Dünya Cerebral Palsy Günü Komitesi üyesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan: ‘Engellilere yapılan tanımlar yanlış’ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Dünya Cerebral Palsy Günü Komitesi üyesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan: ‘Engellilere yapılan tanımlar yanlış’

 

-Basın yanlış algı yaratıyor-

Dünya Cerebral Palsy Günü Komitesi üyesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan, yayın kuruluşlarının engelli bireyler üzerinden yaptığı haberlerin toplum üzerinde yanlış algıya sebebiyet verdiğini söyleyerek, basın mensuplarının haber diline dikkat çekti.

Türkiye'nin birçok yerinde 'Cerebral Palsy’ hastalığı ile ilgili konferanslar vererek hastalığa karşı dikkat çekmeye devam eden Dünya Cerebral Palsy Günü Komitesi üyesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan, çalışmalarına hızla devam ediyor.  Bu kapsamda uzun yıllar basın sektöründe görev yaptığı Mersin’e gelen Umut Koşan, gazetecilerle bir araya geldi.

SOSYAL MEDYADA CANLI YAYINLANDI

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği etkinlik ile gazetecilerle buluşan Koşan,  “Medyada Engellik ve Sosyal Dışlanma” isimli panelin sunumunu yaparak  'Cerebral Palsy’ konusunda gazetecileri bilgilendirdi.  Ayrıca buluşmada Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Ersoy, video yayını ile panele katılım sağladı.  Koşan’ın sunumu sosyal medya üzerinden de canlı yayınlandı. 'Cerebral Palsy’ hastalığı ile ilgili verdiği bilgilerle farkındalık yaratan Koşan, panelde örnekler vererek bazı uyarılarda bulundu.  Özellikle genelleme yaparak toplum üzerinde ‘engelliler’ için farklı algılar yaratıldığının altını çizen Koşan,  basın mensupları ve yayın kuruluşlarının ‘haber dili’ konusunda çağrıda bulundu.

“CP ÖZÜR GRUBU DEĞİLDİR”

'Cerebral Palsy’ hakkında bilgi veren Koçan, “Ülkemizde doğan her 8 çocuktan biri CP´li olarak dünyaya gelmektedir. CP, Doğum Öncesi dönemde, doğum sırasında ve doğum sonrasında 3 yaşına kadar olan süreçte görülmektedir. Dolayısıyla CP sadece belirli dönemlerde tıpkı diğer özür grupları gibi anımsanacak bir özür grubu değildir. CP´nin hedefi, kadın haklarını, çocuk haklarını ve sağlık hakkını özetle sosyal adalet sistemini ödünsüz savunmaktır” dedi.

“ENGELLİLERE YAPILAN TANIMLAR YANLIŞ”

Engelli bir bireyi içeren gerek yerel, gerekse ulusal basında yer alan haberlerde engelli bireye yüklenen tabirlerin yanlış olduğunu savunan Koşan, “Haber dillerinde hikâyeleştirme yapılarak, engelli birey aciz bir kişilikmiş gibi gösteriliyor” dedi. Basında yer alan bir haber üzerinden açıklamalarda bulunan Koşan,  “Örneğin, şu habere bakalım. ‘Engelli eşine kol kanat gerdi’ haber başlığı atılarak, engelli bireyin karşısındaki kişi yüceltiliyor. Bir diğer örnek ise şöyle; ‘ engelli hayatına, merhaba dedi’. Böyle bir hayat yok. Bu tabirler ve tanımlar yanlış. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Engelli bir bireyin üzerinde bu şekilde algı yaratılması yanlış” diye konuştu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA